TI SI SVOJA

IMG_2468

Mali čovjek šuti. Mali čovjek mrzi. Malom čovjeku drugi govore kako smije živjeti svoj život. Mali čovjek se uklapa u heteronormativ.

15. siječnja 2014. godine u sklopu projekta MALI ČOVJEK ŽELI PREKO CRTE članovi umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ razgovarali su s članicama LeZbora – prvog mješovitog ženskog lezbijsko-feminističkog zbora u Hrvatskoj i u regiji. U kontekstu društva u kojem se na referendumima odlučuje o ljudskim pravima, članice LeZbora progovorile su o tome da li seksualna orijentacija ili spol nekoga čine »malim čovjekom« našeg okruženja.

LeZbor koristi glazbu – koja s jedne strane posjeduje svojstvo povezivanja ljudi, dok s druge strane ima veliki značaj u različitim borbama kroz povijest u svrhu promoviranja političkih ideja. Njihov repertoar promovira feminističke i antifašističke vrijednosti u svrhu borbe za ravnopravnost svih ljudi bez obzira na spol, rod ili seksualnu orijentaciju. Smatraju da su »mali ljudi« oni koji cijeli život šute i upravo zbog toga one ne šute već srčano pjevaju kako bi na taj način reagirale na nepravde i duboke podjele u našem društvu. Na taj način od svoga osnutka 2005. godine potiču na poštivanje svakoga tko je u nekom smislu drugačiji od većine te skreću pozornost na važnost zajedničke i kontinuirane borbe za bolju budućnost svih nas.


U kategoriji: zbor malih ljudi
Tagovi: , , , ,